25 Ocak 2015 Pazar

SAN FRANCISCO DA GÖRÜLMEDİK YER KALMASIN........OLD FAITHFUL GEYSER VE NAPA VALLEY


Veeeeeee huzurlarınızda OLD FAITHFULL GEYSER........
Uzun ve güzel bir gezi oldu bu Sanfransisco Turu. Aslında adı Sanfrancisco turu. Sırada daha yazılacak Los Angeles, Las Vegas, Grand Canyon maceraları var....Yazmayı seviyorum ama ah bu vakitsizlik...Üstelik benim gibi ödev duygusu gelişmiş biri için bu nasıl bir azaptır bilemezsiniz. Ne azabı mı? E söz vermişim kendime bir kere, yazacağım diye ama hala yazamamışım....Neyse yazmaya devam....

Muirwoods dan dönüş yolundan sırtımızdan ter akmış bir şekilde normal yola çıkınca üçümüzde derin bir nefes aldık. Tek parça olarak döndüğümüz için şükrederek bir sonraki durağımızı yani Old Faithful Geyser'in adresini navigatörümüze yükledik ve yola devam ettik.


OLD FAITHFUL GEYSER

Old Faithful Geyser'e gitmek için dönüş yolunda Golden Gate Köprüsünden değil de yine onun kadar olmasa da heybetli ve mağrur duran Bay Bridge den geçtik.


Old Faithfull Geyser Sanfrancisconun 75 mil kuzeyinde' Calistoga adı verilen bölgede bulunuyor.


Yellowstone Milli Parkının içinde yer alan ve Old Faithful Geyser denilen yer aslında bir doğa olayı. Ortalama 30 dakikada bir yerden sıcak su püskürüyor. ( bazen 20 dakika da olabiliyor fakat yıllık ortalama 30 dakika imiş.) Su fışkırması periyodik olduğu için geyseri 1870 de keşfeden heyet İngilizce de sözünde duran anlamına gelen faithful adını vermiş. Yapılan araştırmalarda her püskürmede ortalama 45 bin litre sıcak su ve buhar püskürdüğü belirlenmiş. Eğer rüzgar yoksa geyserin sütüna benzeyen püskürmeleri 52 metreye kadar yükseliyormuş.


Dikkat !!! Fazla yaklaşmayın....

Veeeeeee huzurlarınızda OLD FAITHFULL GEYSER........


Bu arada fışkıran suyun sıcaklığı 135 derece aklınızda bulunsuz :) Ayrıca geyserin aynı zamanda deprem habercisi de olduğu ve eğer püskürmeleri olmazsa yada azalırsa bir kaç hafta içinde 500 millik bir alan içinde deprem olacağına işaret ediyormuş. Kuzey Amerikada başka geyserlerde var fakat en ünlüsü Oldfaithful.

Geyser in girişindeki sismograf......

Geyserin bulunduğu yerin etrafını tabiki dokunulmaz ilan etmişler ve genişçe çevirmişler. Yılda 365 gün sabah 09.00 dan akşam 17.00 a kadar açık .İçinde piknik alanı, keçi, tepeden boynuzlu keçi ve buna benzer 5-6 hayvan barınağı, girişinde olmazsa olmaz bir hediyelik eşya satan dükkan var. Geyser'in püskürdüğü yerin etrafını güvenli uzaklıkta bir çitle çevirmişler. Etrafına da yine güvenli uzaklıkta sandalyeler, bankalar koymuşlar. İnsanlar ellerinde fotoğraf makineleri, ya da benim gibi ipadleri veya cep telefonları oturup bekliyorlar ve ortalama 30 dakikada bir geyser fışkırınca herkes hooop ayağa kalkıp deklanşöre basıyor.

Geyser in etrafındaki banklarda sıcak suyun fışkırmasını bekliyoruz...

Yani ne olduğunu bilmeyen biri uzaktan izlese herhalde oluşan bu komik görüntüye anlam veremez ve gülerdi. Ama olayın içindeyken bayağı bir anlamlı oluyor, sakin sakin beklerken hooop ayağa kalk, şakır şukur fotograf çek...Bizde eksik kalmadık tabi..Neyse ki zamanlamamız çok iyiydi. Bir 10 dakika falan oturduk sonra bir baktık geyser fışkırıyor. Güzel resimler çektik. Etrafta dolaştık. Piknik alanı içinde keçi, boynuzlu keçi gibi bir kaç hayvan var. Gezmeye gelen ailelerin çocukları bayılıyor. Bizde hayvanların barınaklarına falan baktık. Listeye bir çentik daha atmanın sevinci ile Napa Valleye doğru yola çıktık.

Etraftaki piknik alanındaki keçiler



Çok sevimli....


Uzanmış sereperpe....Umurunda mı dünya.....




Bu arada Old Faithful Geyser in girişindeki hediyelik eşya satan dükkanda bir hatıra para basma makinesi vardı. İçine cent atıyorsunuz, basılmasını istediğiniz resmi seçip makinenin kolunu aşağı çekiyorsunuz. Size cent olarak atttıgınız para size eliptic bir hatıra parası olarak geri geliyor. Üçümüzde birer tane bastık yaptık bunlardan...Maksat eğlence olsun...


Kendi ürettiğimiz hatıra paralarımızla...
NAPA VALLEY


Sanfrancisco'nun bağları ve sarapları ile ünlü bölgesi...Etrrafta bol üzüm bağları ve şarap tadım evleri var. Şarap tadım evleri güzel ama ne yapan söyliyeyim Şirincedeki mütevazi şarap evlerinin sıcaklığı yok. Neylersiniz...Bülbülü altın kafese koymuşlar ahhh Vatanım demiş.

Efendiiim.... Kuzey Californiada San Francisconun 50 mil kuzey doğusunda bulunan Napa Valley bölgesinin uzunluğu 50 mil, en geniş kısmı ise 5 mil . Etrafta bol üzüm bağları var. Arabadan inip bağların arasında yürüyebiliyorsunuz. Bizde öyle yaptık. Şehrin göbeğinde yaşayan, hayatımız trafikte geçen biz pek bir hoşlandık bu bağ aralarında yürüme aktivitesinden. Dolaştık, neredeyse her üzümün üzüm bağının resmini çektik görmemişler olarak. :)))

Biz bağların arasında yürürken gün akşama dönmek için hazırlık yapıyordu...

Napa Valley....Sessiz ve huzurlu....

NAPA VALLEY




Napa Valley de ilk ticari şarapçılık The Charles Krug Winery ile 1861 de başlamış.Asıl kaliteli şarapları ile ünlenmesi ise 1976 Pariste şarap tadımında Napa Valley'in Chardonnay ve Cabernet Sauvignon şarapları birinciliği kazanmış ve bu gölgenin şarapları dünyaca ünlü hale gelmiş.

Napa Valley i her yıl 4.7 milyon kişi geziyormuş.

Napa Valley de eğer vaktiniz varsa ve bir kaç gün kalabilirseniz yapabileceğiniz bir çok aktivite var.

Mesela Balonla gezebilirsiniz, Napa nehrinde gezebilirsiniz, şarap tadabilirsiniz, otellerde bulunan Spa masajlarıni yaptırabilirsiniz. Ayrıca sportif takılayım derseniz golf oynayabilir, bisiklete binebilirsiniz. Ya da sanattan uzak kalmayayım derseniz Napa Valley Opera House ve Lincoln Theatre sizin için iyi bir seçenek olabilir. Bizim vaktimiz çok kısıtlıydı. Malum Amerikada ilk araba kullanma deneyimimiz. Yollarda neyle karşılaşırız, lastiğimiz mi patlar, benzin mi biter gibi bayansal kaygılarla bir an önce dönüş yoluna geçmek istediğimniz için sadece etraftaki yerlerden birinde şarap tattık. Güzeldi diyeceğim, yani güzel olması gerektiğini düşünüyorum. Yoksa itiraf edeyim şaraptan hiç. anlamam. Kankam çok iyi bilir şarap konusunu bana da sürekli anlatır ama bir kulağımdan giriyor öteki kulağımdan çıkıyor. O nedenele hayatımda bir tek şarap seçimi konusunu birlikte yemek yediğim kişilere bırakırım bilmediğim çakılmasın,karizma çizilmesin diye....

Ohhh şarabımızı da tatık. Listeye bir çentik daha attık ve salimen Sanfranciscoya döndük.


Haaa bu arada arabanın deposunu dolu aldık dolu bırakacağız. Aldı mı bizi bir telaş. benzin alma maceramızı "Amerikada Araba Kiralamak Atla Deve Değilmiş" yazımda yazmayı unutmuşum/ Birazdan ekleyeceğim. Neyse bu konuyu da hallettik. arabayı otoparka bıraktık. Direk otele gittik ve ertesi gün yeni maceralara dinlenmiş olmak için uyuduk....

Veeeeee sırada Los Angeles....Okumaya devam edin lütfen....




1 yorum:

  1. Canım takibe almak istedim izleyici kısmını bulamadım cevre olarak 47 takibe aldım .Kontrol edermisin.....pitat1980.blogspot.com

    YanıtlaSil