20 Aralık 2014 Cumartesi

SANFRANCISCO TURUNA DEVAM..... BU SEFER İSTİKAMET FISHERMANWARF, PIER 39 , GOLDEN GATE VE ALCATRAZ ADASI


PIER 39 

FISHERMANWARF VE PIER 39 

İstanbuldan yola çıkmadan duyduk ününü. Herkes mutlaka gidin Pier 39 a dedi. Gidince gördük ki bildiğiniz bir liman ( Karaköy de çok trend bu aralar. Acaba yabancılar da aynı şeyi Karaköy için söylüyorlar mı diye bir düsünce geçti aklımızdan hızlıca: )


1800 lerin ortalarında İtalyan göçmen balıkçılar Fishermanwarf a gelmişler. Bölgede altın çıkarılmasına bağlı olarak gittikçe artan popülasyonu avantaj olarak kullanmışlar ve balıkçılık yapmaya başlamışlar. ( Gayet akillica) Hatta Paladini adında biri kendi Paladini balık şirketini kurmuş ve balığın kralı olarak ün kazanmış. Liman 1970 -1980 lerde yenilenmiş ve turist akınına uğramış.

Union Squere den denize inen caddelerinden, biraz inişli çıkışlı da olsa yürüyerek ulaşabiliyorsunuz FishermanWarf'a. Sanfrancisco'nun ünlü caddelerinden Market Streetten bizim yaptiğımız gibi dümdüz yürürseniz direk Pier 1'e ulaşıyorsunuz. Sonra sırasıyla Pier 3- 5- 7- 9 devam ediyor ve Pier 39'a ulaşıyorsunuz. Pier 39 Fishermanwarf'ın en ünlü lokasyonu. Bir tür alışveriş merkezi gibi. İçinde bulunan bir tur şirketinden hemen önünden kalkan gezinti gemileri için bilet alabiliyorsunuz. Bu gemilerle Golden Gate ve Bay Bridge altından gecip, denizden nefis fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Bu arada meşhur Alcatraz adası turunu da hemen yanındaki Alcatraz adası turu için ayrılmış kısımdan satın alabilirsiniz. Biz maalesef alamadık. Çünkü turda ancak bir hafta sonraya yer varmış. Çok üzüldüm bir haftadır Sanfranciscodaydık ve bu konuyu nasıl atladık diye. Oysa çok istiyordum Alcatraz adasını gezmeyi. Çocukken bir film seyretmistim Başrolünü Burt Lancaster'in oynadığı "Alcatraz Kuşcusu" filmi beni cok etkilemişti. O filmden mi nedendir hep gitmek isterdim ama dışından görmek kısmetmiş ne yapalım. Sevgili Öznurum herzamanki iyimserliği ile "aman ya ada işte çevresini dolaştırıyor ya gemi ayak bassan ne olacak" diye beni teselli etmeye çalıştı.



Burada satılan 3 çesit tur var. Red & White, Green ve Blue En kısası Red & White tur Golden Gate' in altından geciyor ve Alcatraz adasının etrafını dolastırıyor. 1 saatten fazla sürüyor. Biz onu aldık, cünkü çok fazla vaktimiz yoktu. ( Daha dolaşacak çok yer vardı) Mavi tur yine Golden Gate altından geçiyor , Alcatraz ve Angles adasını da içine alacak bir tur yapıyor. Yeşil ise en uzun olanı. Angles adasına gitmiyor fakat yine Golden Gate kadar ünlü olan Bay Bridge'i içine alan bir tur yapıyor. Kırmızı & White turun fiyatı 28 dolar. Saat sabah 10.00 da başlıyor ve her 35-40 dakikada bir tur var. Biz de biletlerimizi aldık, aradaki süreyi Pier 39' un içini gezmeye harcadık sonra da sıraya girdik. Yine Japon turistler her yerde olduğu ve kalabalık bir grup halinde hareket ettiklerinden onlardan birine yakalanmamak için gittik nerede ise 15 dakia ayakta dikilerek sıra bekledik. Sonunda gemi geldi ve bindik. Bizim şehir hatları vapurlarından hallice olan bu gemilerin oturma düzenleri de aynı. Biz de yan tarafta kendimize bir yer bulduk ve deniz yolculuğumuz başladı. Bu arada belki gezecek eksik bir yer falan kalır endişesi ile gereksiz vakit kaybetmeyelim diye Mc Donalds dan klasik hamburger menü aldık ve gemide yedik. Yani o kadar gezmeye odaklıyız. Neyse yemek işi de bitti ve yolculuk başladı.

3 çeşit tur var. Red&White, Green, Blue

Red&White tur gemisi


 GOLDEN GATE 
Hakikaten filmlere konu olacak kadar kadar nefes kesici bir köprü. Yürüyerek de geçmek isterdim doğrusu ama bu sefer sadece araba ile üzerinden, gemi ile de altından geçebildim. Sanırım bir Sanfransisco turu daha yapmam gerecek .





Farklı açılardan GOLDEN GATE 


Joseph Strauss, Charles Alton Ellis ve Irving Morrow adında 3 mimar tarafından dizayn edilen Golden Gate köprüsü Sanfrancisco körfezinin Pasifik Okyanusu girişinde Golden Gate boğazı üzerinde yapılmış Sanfransisco şehri ile Marin Count yi bağlayan asma bir köprü.

6 şeritli köprünün uzunluğu 2.7 km, genişliği ise 277.4 metreymiş. Yüksekliği 227 metre olan çelikten yapılmış bu muhteşem köprünün yapımına 19 ocak 1933 de başlanmış ve 19 nisan 1937 de bitirilmiş. ( O zamanın imkanları da göz önüne alınırsa bence çok kısa bir süre) ve 27 mayıs 1937 de de köprü araç trafiğine açılmış. Köprü yapılırken inşaatında çalışan 11 kişi hayatını kaybetmiş. ( Bu köprü inşaatında çalışmanın doğasında var diyen olmuş mu bilinmez ama isimleri bugün bile unutulmamış ve köprünün tarihçesini anlatan her yerde adları geçiyor)


İki ayağı arasında ki uzunluk 1280 metre ve buna göre Golden Gate köprüsü dünyanın 9 en uzun asma köprüsü olarak biliniyor. Küprünün toplam ağırlığı 887.000 ton. Yanlış hatırlamıyorsam büyük kamyonların geçisi yasak. Bu arada arabalar için köprü geçiş ücretini 6 dolar olarak yazmışım notlarıma. Bugünde hala öyle mi bilmiyorum


Uzun oldu ama ne yapayım bu küprünün en sıkı hayranlarından biriyim, bana hep gücü ve sağlamlığı hatırlatıyor. Sausolitoya giderken üzerinden araba ile geçtim. İnsana yalnızlık hissi veren kalın bir sis perdesi arasında belli belirsiz köprünün ayakları görünüyordu. Muhteşem, inanılmaz bir görüntü olarak hafızama kazındı.

Huşu içinde Golden Gate köprüsünün altından geçtik ( eskiden bir şarkı vardı. Boğaz köprüsü için yazılmıştı. Sanırım Nil Burak süylüyordu. Boğaz köprüsü, inci gerdanlık, altından geçtik, biz kahkaha attık. Nereden aklıma geldiyse altından geçerken icimden mırıldandımı itiraf edeyim) Golden Gate altından geçen gemimiz Alcatraz adasının etrafını dolaşarak bizi limana geri getirdi.


Denizden Sanfrancisco manzaraları


Pier 39 un yanında Alcatraz adasına giden tur gemilerinin kalktığı, biletlerin satıldığı bir yer var. Sanırım benim gibi çok isteyipte gidemeyenler için Alkatrazı anlatan, maketinin falan olduğu, epey geniş bir alan. Biraz orayı gezdik. Biraz oradaki broşürlerden birazda wikipedyadan derlediğim bilgilere göre işte karşınızda Alcatraz adası...


ALCATRAZ ADASI


1861-1963 yılları arasında hapishane olarak kullanılan Alcatraz adası Sanfrancisco körfezinde, sahile 2.4 km uzaklıkta, 9 hektar alana yayılmış, ABD nin en ünlü hapishanesidir. Eskiden İspanyolların yönetimindeyken adı pelikanlar adasıymış, sonra 1848 de ABD yönetimine geçince adı Alcatraz olarak değiştirilmiş. İlk önceleri isyancı önderlerinin tutulduğu hapishane 1934 de federal hapishaneye dönüştürülmüş ve azılı mahkumlar buraya nakledilmiş. Etrafı güçlü bir akıntı ve köpekbalıkları ile çevrili olan adadan kaçmak mümkün değilmiş. 29 yılda 34 mahkum 14 ayrı kaçma girişiminde bulunmuş. Bunlardan 23 ü yakalanmış, 2 si boğularak 8 kişi ölmüş ve sadece 5 kişi yakalanamamış. 1962 de Clint Eswood un Escape from Alcatraz filmine de konu olan kaçışı gercekleştiren 3 kişiye ise bugün bile ne olduğu bilinmiyor. 1946 yılında çıkan isyan çok kanlı bir biçimde bastırılmış. 1962 deki soın kaçma girişiminden sonra kaçanlar yakalanamamış ve hapishane kapatılarak, mahkumlar başka yerlere nakledilmiş. Kaynaklarda ve broşürlerinde yazıldıgına göre hapishane şartları çok ağırmış. Bir suçlunun hapishane kütüphanesinden yararlanabilmesi için bile en 5 yıl sorun çıkarmayan bir mahkum olarak geçirmesi gerekiyormuş. Çoğu mahkum günün 23 saatini hücresinde geçiriyormuş.

Alcatraz Adasına gitmek için buradan tur satın alabilirsiniz

ALCATRAZ ADASI 

Mahkumlar isimleri ile degil sayılar ile anılıyormuş. Aşağıda resmini de göreceğiniz bir mahkum tarafından söylenmiş sözler orada yaşayanlar azılı bir suçlu da olsa sırf insan
oldukları için içimi sızlattı. Alcatrazın 586 numaralı mahkumu Jim Quillen söyle demiş. 
  "Siz bir sayısınız, adınız yok.  Ben Jim Quillen değilim. Cehennem..............."


Alcatrazın 586 numaralı mahkumu Jim Quillen ve sözleri...


Alcatraz turunun satıldığı yerde belki de etrafı biraz şenlendirmek için yerleştirilmiş bitkiler. Açmayan cinslerinin seçilmiş olmasında bir anlam var mı acaba?



İnsanın tüyleri diken diken oluyor. Bu arada Alcatraz hapishanesine konu olmuş ünlü filmleri de yazıp bu iç kapayıcı Alcatraz konusunu bitireyim.

Evet bu ünlü hapishaneyi konu alan 19  film çekilmiş.  Bunlardan en ünlüleri Alcatraz Kuşçusu ve Alcatraz dan kaçış.

Alkatraz ile ilgili son bir not  2005 yılında Johnny Wilson adında  9 yaşında bir çocuk Katrina Kasırgası kurbanlarına yardım için kaçılamaz denilen Alcatraz adasının etrafını 2 saatte yüzerek dolaşmış.

Alcatraz ile ilgili yazıları okuyarak adaya giden gemiye binmek için sıra bekleyenlere imrenerek  bir yarım saat daha geçirdik ve Zeyneple benim otokontrolumuz sevgili  Oznurum herzamanki gibi bizi uyardı  Hadi kızlar daha gezilecek çok yer var.

Sonra Sanfrancisco' nun dar ve virajlı olması ile ünlü Lombard Sokağına gitmeden önce Fishermanwarf ta tam bir turist edasıyla dolaştık ve bakın neler neler gördük....






Fishermanwarf tan kareler






Nasılda özenle dizilmişler.....


Ara öğünü atlamak olmaz.....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder