11 Haziran 2016 Cumartesi

LOS ANGELES'I GEZMEYE DEVAM.........


Geldik Los Angeles maceramızın son gününe...

Tabi ki Los Angelesa gelip Hollywoodu görmeden dönmek olmaz. Bizde güzel bir kahvaltı sonrası atladık arabamıza ve koyulduk yola. Pazar olduğu için yollar da pek trafik yoktu. Bir de pazar olmasının bir iyi yanı otoparklarda yer bulmak zor değil ve üstelik de indirimli.(Yurtdışında hele de kendi paranızın yaklaşık 2.5-3 katını harcadığınız bir ülkede otoparktan bile edeceğiniz kar önemli oluyor.)


Hollywood, şehir merkezinden yaklaşık 13-15 km uzaklıkta. Daha önceki yazımda da bahsettiğim gibi LosAngeles özellikle de Hollywood hayal kırıklığına uğratabilir insanı. Bunun nedeni sanırım Hollywood o kadar parlatılmış ki hepimizde beklentiyi üst düzeye çıkarıyor ve görünce de hayal kırıklığı yaratıyor. Hollywoodda arabamızı parkettik ve Hollywood bulvarı ile Vine caddesi arasındaki meşhur Walk of Fame ya da Türkçe söylememiz gerekirse "Şöhretler Yolu"nun en başından, yani meşhur 4 kadından oluşmuş çardak (broşürlerde gazebo diye geçiyor.Türkçesi "balkon" ama ben pek benzetemedim) şeklindeki heykelin bulunduğu yerden başladık yürümeye.


İngilizce adıyla "Four Ladies of Hollywood" yani 4 adet kadın heykelinden yapılmış sütünlardan oluşmuş bu çardak şeklindeki anıt Hollywood daki çok kültürlü /etnik kadın sanatçıları temsil ediyor. Anıt 1994 yılında mimar ve tasarımcı Catherine Hardwicke tarafından paslanmaz çelikten yapılmış. Her bir sütun için Avrupa, Güney Amerika, Afrika ve Asya kökenine sahip Amerikalı bir kadın oyuncu belirlenmiş.

Four Ladies of Hollywood


"Yıldızlar" ya da "Şöhretler" yolu yada İngilizce bilinen adıyla "Walk of Fame" de yürümek Los Angeles da yapılmazsa olmazların başında geliyor. Etrafta tabii ünlüler yok ama ünlülerin kılığına bürünmüş benzerleri var. İsterseniz para karşılığı fotoğraf çektirebiliyorsunuz ama şahsen hiçbir şeyin sahtesinden yana olmadığım için bu tarz bir fotoğraf çektirme eylemine hiç kalkışmadım. Aslında gerçekleri ile de fotoğraf çektirme sevdasını hiç anlamamışımdır ya neyse...


Walk of Fame ya da Şöhret Yolu... Yıldızlar 5 kategoriye ayrılmış.


"Walk of Fame" Hollywood Bulvarı boyunca yaklaşık 2 km uzunluğunda, üzerinde ünlülerin isimlerinin yıldız şeklinde prinç plakalarda yazılı olduğu, kaldırım taşlarından oluşmuş bir yol. Bu yol fikri ilk defa 1953 yılında Hollywood Ticaret odasının aklına gelmis ve ilk etapta 1500 ünlü ile başlanmış. Ünlüler, sinema, müzik, radyo, televizyon ve komedi dalı olmak üzere 5 kategoriye ayrılmış. Her bir ünlünün isminin altında hangi kategoriye ait olduğu yazıyor. Yıllar içinde sadece ünlü yıldızlar değil, karton film karekterleri ( bugs bunny gibi) ya da sinema endüstrisi dostları da eklenmiş yıldız kervanına.1953 yılında yıldızı ilk eklenen de Joanne Woodward imiş.

Walk of Fame
İlk başlarda kaldırımda yıldızı olmak ücretsizmiş fakat uzun yıllar sonra Amerikalı radyo televizyoncu Johny Grant bu yolu kendini finanse eder hale getirmiş. Burada yıldızı olmasını isteyen ünlü, önceleri 2500 dolar olan şimdilerde 30-35 bin dolar civarında olduğu söylenen bir parayı ödemek zorunda. Sadece parayı ödemek yeterli olmuyormuş tabi. Bunun için öncelikle ünlünün 5 kategoriden birinde en az 5 yıl başarı göstermiş olması ve fan kulübü ya da yapım şirketi gibi bir kuruluş tarafından aday gösterilmesi gerekiyormuş. Son olarak adayın kendisinin de adaylığını onayladığını bildirmesi başvuru şartlarının olmazsa olmazlarındanmış. Mesela aday olduğu halde isminin yazılmasını istemeyen bazı ünlüler de var. Bunlardan en aklımda kalanı hayranı olduğum George Clooney. Şöhretler yolunda ismini fotoğraf çekmek için çok aramış fakat bulamamıştı. Daha sonra kendini sinema ile ilgili konulara adamış bir arkadaşım, George Clooney'in adının kendi istemediği için yazılmadığını anlatmıştı. Valla bana göre son derece cool bir hareket. Tebrik ettim kendini. Yılda 2000 başvurunun yapıldığı ve sadece 20 ünlünün yıldızının çakılmasına onay veren Hollwood Ticaret Odasının bir başka şartı da yıldızına onay verilen ünlünün yıldızının yerleştirilme törenine katılıyor olması şartı. "Yok efendim ben törene katılamam turnem var galam var " falan derseniz hakkınızı kaybediyorsunuz haberiniz olsun.

Miles Davis'in Yıldızı

Sophia Loren'in Yıldızı

Meryl Streep 'n Yildızı

Steve Wonder'ın Yıldızı


Bu arada bazı istisnalar da var. Mesela Muhammed Ali "Benim ismim Peygamberimizin ismi yerde ayaklar altında olamaz" deyince onun yıldızını duvara çakmışlar.


Bu caddenin en ünlü yapısı tabiki Oscar ödüllerinin dağıtıldığı eski adı Kodak yeni adı Dolby olan yaklaşık 3500 kişi kapasiteli tiyatro.



Dolby Tiyatrosu

Meşhur cadde'nin bir başka önemli yapısı ise Grauman Çin Tiyatrosu.


Grauman Çin Tiyatrosu' nun girişi  Çin Mimarisine göre düzenlenmiş
2500 kişi kapasiteli bu tiyatronun önünde de ünlülerin el ve ayak izleri ile imzalarının bulunduğu kaldırım var.




Paul Newman 'ın el ve ayak izi

Yıllık 10 milyon kişinin ziyaret ettiği bir caddede isminin ya da ayak izinin olması nasıl bir duygudur bilemiyorum ama herhalde egoyu tavan yaptırıyordur diye düşünüyorum. Neyse ünlünün ayak izi ünsüzün çenesini yormasın. Gittik gördük ben görülecekler listemden bir yer daha eksilttim. Mutluyum her zaman olduğu gibi.






Kafamız yerde " aaaa O da var ya da George Clooney niye yok" falan diyerek 3 kafadar meşhur şöhret yolunu boydan boya yürüdük. Etrafta zaten bunun dışında pek bir şey yok. Bu arada karnımız acıktı kafamızı kaldırdık baktık solda Hard Rock Cafe var. Ziyaret ettiğim her ülkede mutlaka giderim ve anısına da oğluma giymemesine rağmen en bir fiyakalısından tişörtünü alırım. Haa birde gitar anahtarlıkları vardır her gittiğim yerden aldığım. Hard Rock Cafede de Amerikalıların klasik etlerini yedikten sonra sıra geldi Beverly Hillse



Otoparka gidip arabamızı aldık. Hepimizin Amerikan filmlerinden bildiği meşhur Beverly Hills tabiki keske burada yaşıyor olsam dedirtecek kadar temiz, görkemli ve lüks bir bölge. Beverly Hills'in en meşhur yeri Rodeo Drive isimli caddesi. Bizde ki Abdi İpekçi caddesine benzeyen ve çok lüks markaların sıralandığı cadde. Cadde üzerinde birçok lüks araba görmeniz mümkün. Bu arada caddeyi hakkıyla gezmek istiyorsanız Canon Drive caddesi üzerinde bulunan Ziyaretçi Danışma Merkezinden çevreyi tanıtan rehber kitapçıklardan alabilirsiniz. Hatta bir de ünlülerin evlerinin işaretlendiği Star Map alıp, hangi ev hangi ünlünün şeklinde bir merakınız varsa merkınızı giderebilirsiniz. Biz hiç bu işlere girişmedik. Valla beni hiç ilgilendirmiyor kim nerde oturuyor.Benim için mutluluk seyahat özgürlüğümün olması ve taa oralara gidebilmek. Herkes evinde mutlu mesut otursun dedik ve akşam olduğu için kapanmış olan studyoları es geçip otelimize geri döndük. Çünkü sabah erken kalkıp Las Vegas'a gidilecek hem de kendi kiraladığımız arabayla........


Bekle Grand Canyon...Bir adım daha yaklaştım sana....




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder